dimecres, 14 de març del 2012










PROMETEU, EL LLADRE DEL FOC
Segons la mitologia grega, era fill del tità Jàpet i tenia l'habilitat de preveure el futur. A més, dominava la majoria de ciències i arts, pel que era molt admirat i respectat.
Un dia Zeus li va demanar que actués de mediador amb els humans, ja que els déus no es posaven d'acord a l'hora de repartir els animals sacrificats. Els déus, tot i no necessitar-la, demanaven la carn ja que era la millor part, mentre que els humans la necessitaven per alimentar-se. Prometeu s'adonà que els humans tenien raó, però que els déus no ho acceptarien, així que va idear la manera d'enganyar Zeus perquè els humans es quedessin la carn. Va separar les restes de l'animal en dues piles, de manera que la de la carn semblés pitjor que la que estava formada pels ossos i tendons, de manera que va triar la segona.

Per venjar-se de l'engany, Zeus va robar el foc als homes, de manera que es morien de fred i havien de menjar els aliments crus. Prometeu es va sentir culpable i llavors entrà d'amagat a l'Olimp i robà de nou el foc. Després l'entregà als humans, però quan Zeus el veié, s'enfurismà, i castigà tant als humans com a Prometeu. Als humans els envià una dona (Pandora) que més tard desencadenaria totes les desgràcies i malalties al món; i a Prometeu el va encadenar a una muntanya en el Caucas. A més, cada dia una àguila li menjava el fetge, de manera que durant la nit li creixia de nou i al dia següent li tornava a menjar. 
 Suposadament era un càstig etern, ja que podia ser torturat infinitament però Hèracles (o Hèrcules) el va alliberar.


COMENTARIS
Zeus és el gran antagonista de Prometeu.  Com definiries el seu caràcter?  En què es distingeix de la forma de ser de Prometeu?  Diries que les reaccions de Zeus són adequades o més aviat exagerades?
Obra Zeus amb la pietat i generositat que s'esperaria del pare dels déus?
Diries que és una divinitat justa? Per què?




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada